söndag 4 december 2011

Idrott och barn....

För inte så längesen, så var det en inslag på Sportnytt som handlade om hur många barn/ungdomar som slutar med idrotten redan innan puberteten. "Experterna" kliade sig i huvudet och undrade VAAAAAD det kunde bero på??!! Jag tror jag känner till en bidragande orsak:

ELITSATSNING PÅ LÅGSTADIET!!!!!!!!!!!!!

Det är väl inte konstigt att ungarna tröttnar, när vissa ska sättas på bänken redan i sju, åtta års ålder för att dom inte är nog bra??!! Herregud, då är dom ju bara små barn och idrotten ska väl få vara rolig?! F-n, så länge dom är så små, så låt alla byta om och vara med på matchern 10 eller 30 spelare i laget, shit the same, bara alla fått vara på isen/planen innan matchen är slut!!
Jag var på en föreläsning en gång, kommer inte ihåg namnet på föreläsaren, men han tränade AIKs hockeyjuniorer och han pratade just om detta. Hur ska nån barntränare kunna veta vem som senare utvecklas till den riktiga stjärnan? Vissa är senare än andra i sin utveckling och då måste alla ges samma chans!
Samma sak att barnen ska skrämmas till träning: "Tränar du inte tre dagar i veckan, då blir det ingen match!!". Han tyckte det var galet, för då försvinner också glädjen inom idrotten. Vill man hitta på nåt annat en kväll, kanske helt enkelt för att man inte känner för att träna, så ska det vara helt ok!

Lite grinig idag kanske ni undrar? Nja, kanske lite. Har lite svårt att förstå hur folk tänker! Och jag ska ge ett konkret exempel på en klubb i länet:
I de lägre åldrarna är det gröttjockt med folk på träningarna och tränarna jublar och kan välja och vraka som dom vill. Och naturligtvis ska det passas på att göra TVÅ lag, ett för "dom bättre" och ett för "dom sämre" (Trots att det faktiskt är för lite folk för att göra just två lag...) Och vad är kriterierna för att få vara med i det "bästa" laget? Tja, svårt att svara på... För ingen ur det "dåliga" laget får nånsin chansen att spela med dom "bättre" och det finns dom i det "bättre" laget som i princip aldrig tränar, men som ändå alltid är uttagen till match. Och nu till det roliga, eller hur man nu ska se på det: Ju högre upp i åldrarna inom föreningen, desto färre spelare i lagen. Det är till och med så illa, att det idag saknas lag i vissa åldrar (före puberteten) och de andra har så svårt att få ihop folk att de måste låna ur lag där spelarna är både två och tre år yngre.... Ser ingen i klubben vart det är på väg?? Om det nu ska spelas med två lag i varje åldersgrupp bland dom mindre, så måste väl dom "dåliga" nångång uppmuntras och spela med dom "bra". Dels en möjlighet att utvecklas, men också en chans att öka på självförtroende och självkänsla. "JAG, får spela med dom "bättre"" Sånt behövs för att få en skjuts framåt och för att inte tappa gnistan och till och med sluta....

Ja, nu har väl många slutat läsa för längesen och jag ska sluta tjata. Men jag står fast vid min åsikt: Att så länge klubbarna ska fortsätta sätta småbarn på bänken för att dom inte platsar, så får dom nog vackert finna sig i att alltfler tröttnar och slutar med idrotten innan dom ens fått chansen att visa vad dom verkligen går för!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 kommentarer:

  1. *Instämmer*
    Så är det nog i många klubbar, har egna erfarenheter av det eftersom jag har en liten "bänkvärmare" själv

    SvaraRadera