söndag 15 maj 2011

Så till bröllopet då!!

Lördagen var alltså den stora dagen, men det var tre trötta svenskar som vaknade strax före klockan åtta :( Men efter en stadig frukost ute i solskenet och sen ytterligare en sovstund, så var det dags att börja svida om inför bröllopet! Och naturligtvis när man har små barn med, så tar det lite längre tid än planerat och det blev riktigt bråttom till slut. Så gissa om paniken var nära när vi inte kunde hitta bilnyckeln när vi skulle åka till borgen??!! HJÄÄLP!!!! Vi hittade den till slut, men klockorna i kapellet hade börjat ringa då vi kom... Så då vet ni väl ungefär hur sena vi var :O Men vi hann i tid och det var väl huvudsaken??!!

Lydia och Sven på väg in i kapellet.
Kapellet ja, det var väldigt speciellt och då inte bara för att det var väldigt gammalt. Nej, det låg också helt otroligt till. Från borgen syntes det nämligen inte, utan vi var tvungna att gå en låång stig, som dessutom sluttade ordentligt, i skogen nedanför borgen innan vi var framme. Och det var som en sagoskog; såå lummigt och som att det inte räckte till med alla lövträd som stod tätt tätt, så slingrade sig murgrönor kring stammarna på träden, vilket gav en känsla av att allt var grönt omkring oss!!

Julia och pappa i kapellet.
Vigselcermonin var inte heller riktigt som vi är vana vid. Ett exempel var att släkten höll tal till brudparet redan i kyrkan!! Vad jag vet, så brukar väl talen i Sverige hållas under middagen?!

Släktingar håller tal till brudparet.
Efter vigseln gick alla upp till en av trädgårdarna runt borgen, där bjöds på champagne och sen serverades det tårta. Och vilken tårta sen!! Verkligen inte någon traditionell bröllopstårta, men däremot en som speglade ett av brudparets intressen; nämligen drakar!! Dessutom var den också makalöst god!!

Den underbara bröllopstårtan!!
För att göra oss av med lite av tårtan, så blev det sen dags för lite lekar. Även dessa med medeltidstema förstås! Bland annat kunde vi prova på att skjuta armborst, pricka små ringar med ett stort och tungt svärd, knivkastning och mycket, mycket mera!!

Timmy försöker träffa ett hjorthorn med ringarna.
Om han träffade? Jodå, med flera till och med!
Det var ungefär vid den här tiden som vi upptäckte att vi glömt nåt mycket viktigt i vår lägenhet, nämligen Julias välling!! Så det var tur att jag hade skippat champagnen (har hört nånstans att sån dricka och solsken ska vara en olämplig kombination), så att jag kunde åka och hämta den! Och gissa vad termometern stod på då när klockan var strax efter kl 18? Jo, +28 grader!! Oj, vad jag var glad att jag inte behövde gå omkring i tjocka och varma medeltidskläder!!

Bestman och tärna i vaaarma kläder!!
För brudparet var i stort sett hela dagen en stor överraskning; de visste vilken tid de skulle vara i kapellet och de hade själva fått välja musiken som skulle spelas där. Men sen var allt annat arrangerat av deras vänner och släktingar. Bland annat hade det hyrts in en man som agerade toastmaster hela kvällen. Han var förstås också klädd i tidsenliga kläder, han spelade diverse olika gamla instrument, sjöng och hittade på en massa galenskaper!

Toastmastern tar täten
Strax före klockan 19 tog han täten och sen gick vi in i festsalen och letade reda på våra platser. Här inne gick förstås också allt i medeltidens tecken, vi drack bland annat ur lerkrus, men vi fick i allafall äta på vanliga tallrikar och med bestick och det är jag glad över!!
Det serverades en femrätters middag, men vi hann bara med fyra av dem. Förrätten/rätterna var helt ok och jag åt av allt som bjöds. Sen kom en soppa som...var speciell! Det var bland annat pannkaka skuren i smala bitar i och även något annat som kanske skulle kunna jämföras med klimp/klot (för er som nu vet vad det är..) Som huvudrätt serverades kycklingfilé och helstekt fläskfilé med två olika såser och det var också helt ok, MEN spätzle... jag är ledsen, men varken jag eller Timmy tror att vi någonsin kommer kunna lära oss att äta detta!! Det är en sydtysk/schweizisk specialité och är tydligen en blandning av nudlar och potatis och med en konsistens som påminner om... inget jag smakat innan. Men det är lite svampigt, lite som en gammal potatis kan bli om man försöker värma den i micron. Inget vidare alltså! Desserten var färsk frukt, blåbärspannkakor och glass och det var förstås helt ok. Sen skulle det också serveras en massa ost och kex, men det blev så sent, så då hade vi redan lämnat festen.
Under middagen sjöngs och spelades det en del, det hölls en del tal även här, och det var under väldigt ordnade och bestämda former som alla fick komma fram och överlämna sina gåvor till brudparet. Vi fick tydligen också uppleva en del annat, som av tysk tradition ska vara med vid middagen. Och en del av dem kommer jag nog att ta med mig om någon av mina vänner tänker ställa till med bröllop någon dag, för de var riktigt roliga!!

Brudparet och gästerna ska också få
hjälpa till vid nästa sång!
Kvällens/nattens höjdpunkt var nog ändå det som hände runt midnatt! Strax före tolvslaget påkallade toastmastern allas uppmärksamhet och beordrade alla att följa med honom. Vi gick ut och vandrade i mörkret in i borgen, för att till slut stanna längst inne på borggården. Där brann tre små eldar och bakom dessa stod en tjej i speciella kläder. Sen börjde det spelas musik på säckpipa och någon slog på en stor trumma och då drog tjejen igång med en hejdundrande eldshow!! Jag har sett några såna genom åren, men det här var något utöver det vanliga!! Alltihop; borgens höga murar runtomkring oss, inte en lampa som lyser någonstans, musiken och sen att tjejen som gjorde showen var extremt duktig, gjorde det hela alldeles magiskt...

Julia var helt betagen av eldshowen!!
Efter en halvtimme var det slut och då hade Julia fått nog av festligheterna, så vi fick tacka för oss och bege oss till värdshuset igen. Festen höll förstås på i måååånga timmar efter vi lämnat den, men jag var så trött, att det inte gjorde något att jag missade en del. Jag var så otroligt nöjd med det jag hade fått uppleva och sen var jag riktigt, riktigt sliten efter den långa resan ner, så det vara bara skönt att få åka och lägga sig!!
Vi fick vara med på ett fantastiskt bröllop
där kläderna förstås gjorde en stor del av upplevelsen!!

1 kommentar:

  1. Tack, Ulrika! En av de största gåvorna var ju att ni delade dagen med oss.
    Stort kram,
    Lydia

    SvaraRadera